INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

dijous, 18 de desembre del 2008

El Dalmau i el Daví

Recorregut: 9,5Km
Dificultad: Mitjana
Horari: 3h30min.
Comentaris: Interessant recorregut que combina passejades pels imponents boscos de la Vall de Mur amb les travesses aéries de les espectaculars cincleres de la vessant nord de la Mola.

Iniciarem el nostre recorregut a la pista que surt d'un revolt molt tancat (Revolt Fondo) en el 14Km, passat Les Arenes, en la carretera que va de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall. Aquesta pista es la va a buscar els masos de El Daví i El Dalmau. Tot i estar prohibida al pas no està barrada i recomano avançar una mica si anem amb cotxe fins trobar en uns 300m una explanada a mà dreta. Continuem la pista fins trobar una bifurcació on haurem de pendre el camí que trobarem a la esquerra que aprofita el fons d'una riera per adinçar-se dins la vall. Deixarem un trencall a la esquerra i als 10min de marxa toparem de nou amb una bifurcació que per la dreta continua per la llera de la riera i per la esquerra haurem de continuar, ara de pujada, fins trobar a mà esquerre un corriolet que ens portarà en pocs metres a la Bassota del Dalmau.

Tornem al camí principal i continuem pujant pel bosc on ens anirem troban marques de color groc que ens guiaran en uns 10min de forta pujada a una cruïlla, a la dreta arribarem desseguida a la Font Neda. Tornarem a la bifurcació i ara pendrel el camí que estaba a l'esquerra que puja al Coll de la Castellassa de Dalmau en una forta pujada i un camí no gaire marcat.

Una vegada assolim el collet pendrem el camí a la dreta que ens porta a un turó rocallós que haurem de grimpar sense dificultad. Una vegada superat el camí gira a la dreta ara tot flanqueixant en alçada les vessants rocoses de la Carena de la Cova de les Ànimes. Aquest recorregut no es que pressenti dificultats però el camí no està gaire traçat i hi han moments en que va a peu de les cingleres amb un fort ambient de verticalitat. Una vegada haguem superat la proa rocosa de la carena arribarem a una torrentera molt marcada i on toparem amb un camí més marcat que baixa del coll. Continuarem per la dreta i així flanqueixarem la segona proa rocosa i arribarem a la segona torrentera on de nou toparem amb un camí ample que ara baixa de Santa Agnés.

Continuem aquest camí còmode fins trobar en pocs metres un corriol a mà dreta que baixa al fons de la torrentera i d'aquí a la Font Gentil. Tornem al camí principal i continuarem deixant primer un trencall a mà dreta i després un altre corriol que puja directe a mà esquerra. Es després de això que trobarem un camí a mà esquerra que haurem de seguir durent uns 10min i fins topar amb una bifurcació marcada per una fita. Aquí haurem de pendre el trencall que continua a la esquerra, passant a prop d'un antic forn de calç i ja de la masia de El Daví i fins topar amb un camí ample on trobarem un safeig antic. Continuem ara aquest camí a la esquerra fins trobar en pocs metre la Font del Daví.

Desfem el camí fins el safreig i fins la bifurcació amb la fita i ara prenem el altre trencall que baixa per dins del bosc i quan el corriol passa fregant uns camps de conreu trobarem a pocs metres la Ermita de Sant Pere de Mur, construida a finals del segle XI. Continuarem baixan per les escaletes i continuem el corriol que va a petar en pocs metres amb unes feixes de cultiu que ens portaran al mas de El Dalmau. Es tracta d'una bonica masia que ja existia en el segle XIV.

Continuarem el nostre recorregut baixant per la pista asfaltada que transcorre paral.lel a una torrentera. En pocs metres trobarem un corriolet que baixa a mà esquerra a buscar la Font del Cubell (o Font del Frare). Continiem la marxa per la pista fins trobar la bifurcació amb la pista del Daví. En 5min podem apropar-nos a veure el imponent Pi de les Quatre Besses que trobarem a un centener de metres passat el revolt tancat a la pista que puja a el Daví, el podrem visitar a través d'un corriol que trobarem a mà esquerra.

Finalitzarem així el nostre recorregut tornant a la cruïlla de pistes i continuar baixant fins trobar el cotxe o la carretera.

dimarts, 16 de desembre del 2008

El Pantà de Can Bogunyà



Recorregut: 12Km
Dificultad: Mitjana
Horari: 4h.
Comentaris: Itinerari on solament destaquen les vistes de Terrassa en la seva part alta i la visita del desconegut pantà.

El Pantà de Can Bogunyà, o més conegut per la gent de Terrassa com el Llac Petit, pot servir de punt de partida per anar a buscar unes poques fonts que es troben el la vessant sud de la Serra de les Pedritxes.

Podrem iniciar el nostre recorregut en el Parc Audiovisual de Catalunya i que podrem trobar en un desviament a la esquerra tot sortint de Terrassa en direcció Coll d'Estenalles. El veurem desde lluny ja que està a tocar d'un enorme hospital abandonat dedicat en la decada dels 60-70 per malalts de tuberculosi i altres malalties de tipus pulmonar. Just en front de aquest complexe trobarem una esplanada on podem veure un corriol indicat amb marques blanc/blaves que d'inici transcorre paral.lel als estudis del Parc Audiovisual.

Aquest camí topa ràpidament amb un camp de conreu que haurem de vorejar per la part alta i, seguint sepre les marques blac/blaves, arribarem ràpidament al Pantà de Can Bogunyà. La veritat es que el pantà, contruit en els primers anys del segle XX, te un gran historial de casos de morts d'homicidis i accidents i juntament amb el proper Hospital del Pulmó, on també ha contribuit amb un extens historial de morts i suicidis, fan que la atmosfera pugui tenir un caire sinistre. La veritat es que la primera vegada que vaig estar aquí em va soptar la quantitat d'escombraries que estaven amontonades a les seves voreres però ultimament he trobat el paratge net i amb fauna, ànecs, tortugues de grans dimensions (no autóctones sino de introducció "domestica") i peixos de cert tamany, de fet he trobat gent pescant.

Seguirem el nostre itinerari vorejant el pantà per qualsevol de les dues ribes fins a la petita explanada que es troba a la seva capçalera. De aquí veurem com entra en el bosc un caminet que en pocs metres passa per la dreta de la traça d'una torrentera on trobarem uns graons rocosos, pocs metres per sobre d'aquests trobarem una surgècia d'aigua

Pocs metres per sobre trobarem a la dreta el camí que puja a Font de les Bardisses que trobarem deseguida.

Tornem al caminet del fons de la torrentera i a uns 10min trobarem un pal de tensió sense us. Pocs metres abans de aquest pal podrem trobar una pedra al terra amb les marques blau/blanques i ès desde aquí on podrem veure un corriol bastant tapat per vegetació que s'obre a mà dreta i que va pujant primer en direcció E i en pocs metres gira al N. En uns 10min trobarem una misteriosa xabola de llauna. darrera d'ella, en la mateixa pendent podrem veure una traça de corriol que tot esquivant per sota en enorme rocall va a buscar el fons de la torrentera, es aquí on podrem trobar la oblidada Font de l'Alzina

NOTA: just sota el pal de tensió sense ús podrem veure que s'obre un corriolet a mà dreta que va guanyant alçada en direcció N i que discorre paral.lel al Torrent de Fontalba. En uns 10min de pujada, quan el camí es dilueix hi vaig trobar a mà esquerra, dins la torrentera, una surgència que brollava bastanta aigua.

Continuem pujant pel caminet que desseguida trobarem una bifurcació prenent el trencall que segueix en direcció S i on en uns 5min arribarem a una ample pista, just a sota d'una torre d'alta tensió. Continuem pujant per la pista on trobarem una bifurcació amb un parell de cadenes. Pendrem el trencall de l'esquerra que va pujant en direcció N i en uns 15min trobarem un tancat revolt, en la seva part interior trobarem la Font Trobada.

Seguirem la pista i en pocs metres trobarem una bifurcació. Aquí pendrem el camí que segueix recte en direcció O i en pocs metres trobarem també en un revolt tancat la Font del Janot.

Tornem a la bifurcació anterior i agafem la pista que puja i que gira ràpidament en direcció Oest. Arribarem en uns 20min de marxa una bifurcació amb indicacions. Agafem el trencall frontal i que va en direcció a la Font del Troncó però que a la dreta de la cadena que barra el pas trobarem un corriol que baixa directissim, creuant a pocs metres un antic camí, i que retroba finalment la pista just a l'alçada de la Font del Troncò.

Si volem aproparnos la Font del troncó de Baix haurem de pendre la pista a la esquerra miran a la font. La pista va inicalment en direcció N i fent un ampli gir de dreta a esquerra trobarem un camí a l'esquerra que haurem de pendre i que en uns 300m de baixada trobarem que el cami creua el  Torrent de la Font del Troncó, gairebe en una bifurcació amb un altre camí que baixa en direcció O. Just en el creuament de la torrentera trobarem la Font del Troncó de Baix.

Desfem el camí i tornem a la Font del Trocó i tornem a desfer la dreçera fins a la cruilla inicial tornan per la pista per la que hem pujat. En un punt del camí veurem com la pista creua uns cables d'electricitat, aquí veurem com baixa un corriol directe en direcció S. Trobarem una bifurcació que pendrem per uns escalons a mà esquerra i finalment fins topar amb un camí més ample que pendrem per la dreta. Trobarem més endevant una pista i que en pocs metres deixarem ja que trobarem a mà esquerra un camí que anira flanquejant en direccó N a buscar el fons de la vall. Més o menys per aquesta alçada trobarem el caminet de pujada marcat amb les marque blanc/blaves que ens portarà finalment al pantà i al punt de partida.

diumenge, 14 de desembre del 2008

La Pola.


Recorregut: 9,5Km
Dificultad: Mitjana
Horari: 4h
Comentaris: Molt recomenable. Recorregut imprescindible per coneixer alguns dels racons més interessants de la serra de l'Obac.

Iniciarem el nostre recorregut en el parking de l'Alzina del Salari, en el 11Km de la carretera que va de Terrassa al Coll d'Estenelles. Haurem d'iniciar el recorregut pujant pel carrer asfaltat que va agafant rapidament alçada, posteriorment ja en carrer de terra, fins al Coll de Tres Creus on trobarem una bifurcació de camins. Haurem de pendre el camí que ens trobarem frontalment i que baixa per la vessant Oest de la serra, amb unes impressionants vistes de Montserrat.

Passarem pel costat de la Balma de la Porquerissa i poc després trobarem una bifurcició on el caminet de la dreta ens portarà a la Font de la Pola. En el clar que es troba en front de la balma trobarem un corriolet que en pocs metres toparà amb el camí principal que haurem de seguir en direcció N i on als 5min de marxa trobarem un corriol marcat amb fites que baixa a l'esquerra tot vorejant les vandes rocallosses del Quarto de Reixa. Haurem de seguir per aquest camí fins a un collet on deixarem un corriol que baixa a mà dreta i continuarem per dalt del llom on el nostre camí anirà més o menys per la part més alta de la Carena de l'Espluga.

En uns 15min veurem com el camí, en un prat pedregòs i indicat amb fites de pedra, gira soptadament a la dreta i baixa a buscar el Torrent i, després ja de pujada, el Turó de l'Espluga on trobarem la Bauma de l'Espluga. A la esquerra se'ns obre un camí que en pocs metres ens porta a una bassa a la dreta del camí i finalment a una esplanada on a la seva part final trobarem a mà dreta un corriol que baixa abruptament a buscar el Torrent del Figueret. En uns 10min estarem al fons de la torrentera on poc abans trobarem la Font del Bosquet.

Creuem la torrentera i indicat per fites trobarem un caminet que puja fins trobar una pista que haurem de resseguir cap a la dreta o el que es el mateix en direcció E a trobar l'inici de la vall. En uns 10min trobarem un revolt molt tancat d'on surt un discret corriol a mà esquerre i que puja fortament a buscar el cim de la Carena de la Fosca. A mig camí trobarem una bifurcació on haurem de deixar a l'esquerra el camí que puja a un collet de la carena i agafar el trencall de la dreta que va flanquejant sota una banda rocallosa. En un moment del flanqueig, a la alçada d'una proa rocallosa molt marcada, trobarem a la dreta un gran bloc de pedra suspés i a la esquerra una alzina una mica més gran que les altres. Pocs metres abans de aquesta combinació trobarem un corriolet que baixa i que ens conduirà rapidament a la Font de la Viola.

Tornem al caminet i continuem franquejant inicialment i després d'una forta pujada trobarem l'Hospital de la Sang que haurem de creuar i a pocs metres a la esquerra trobarem una gruta de la Cort Fosca on en el seu interior trobarem la Font de la Cort Fosca o del Rossinyol. Aquest es un dels racons més amagats de tota la serra de l'Obac i que va servir d'hospital i amagatall de tropes carlistes en la guerra de successió del s.XIX.

Pujem pel caminet que en pocs metres ens duurà a la part alta de la Carena de la Fosca i on trobarem en uns 15min una pista que haurem de baixar fins trobar en el mateix punt a mà dreta un corriolet que ens duurà directament a la Font del Racó Gran i a mà esquerra un caminet que puja fins a trobar una plaça, a mà esquerra suspesa sobre una banda rocallosa trobarem la Font de les Estelles i a mà dreta la Cova del Racó Gran.

El caminet segueix per darrera de la cova a buscar el Coll de Tanca que trobarem en uns 10min. Aquí trobarem una bifurcació, per una banda el camí que baixa a buscar la Font de la Pola i per l'altre un corriolet que puja a mà esquerra o apocs metres es bifurca i haurem de seguir frontalment per un camí molt confús o més ben dit un bosc transitable que ens duurà al cim de la carena. Tot i que aquest camí no es gens clar trobarem de vegades alguna que altre fita passant per una zona rocosa però que sempre haurem d'encarar frontalment fins trobar al cim de la carena un camí molt marcat.

Continuarem aquest itinerari a mà dreta fins trobar una bifurcació, el trencall de la dreta ens portarà en pocs metres al cim del Turó de la Pola i el de la esquerra de nou al Coll de Tres Creus, on ara de baixada pel carrer tornarem a l'Alzina del Salari, finalitzant el nostre recorregut.

Podem visitar de baixada la Font de l'Olla en un revolt proper de la carretera, a mà dreta. Trobarem un petit parking a mà esquerra.

dissabte, 6 de desembre del 2008

L'Alzina del Vent. Carena de la Castanyera.


Recorregut: 6,5Km
Dificultad: Mitjana
Horari: 3h
Comentaris: Molt recomenable. Transcorre per una de les zones més interessants del Parc Natural.

Interessant recorregut per una de les zones més céntriques de tot el Parc Natural i que te, per tant, una de les millors panorámiques globals de tot aquest territori. També es un dels punt més concorreguts pel que fa a excursionistes que gràcies al fàcil accés i explotada bibliografia, venen en massa a descobrir els nombrosos indrets d'interés i les espectaculars vistes dels principals cims del Parc i interesants panoràmiques dels Pirineus.

Iniciarem el nostre recorregut el l'Alzina del Salari, en el Km11 de la carretera que puja al Coll d'Estenalles on trobarem un dels parkings habilitats del Parc Natural. Just darrera d'un panell d'informació trobarem un camí que s'enfila pel bosc trobant en pocs metres una de les fraccions de l'empedrat original del camí que anaba de Terrassa a Mura anomenat com els Graons de Mura.

Als 5min de pujada trobarem una bifurcació de camins on haurem de pendre el de la dreta que inicialment baixa i trobans de seguida una torrentera la va resseguint de forma planera fins creuar-la finalment, es aquí on el camí s'estreny. Més endevant trobarem una altre bifurcació on haurem de pendre el ramal de la esquerra on trobarem de nou en la torrentera la Font dels Traginers.

Desde aquí trobarem un corriol a mà esquerra que va pujant i va agafant més caracter de camí trobant en una zona de llaçades un altre sector de l'empedrat dels Graons de Mura. Finalment arribarem al Coll de Boix on en direcció N, a pocs metres, trobarem un pista que haurem pendre en la mateixa direcció. A pocs metres a mà esquerra trobarem la impressionant Alzina dels Vents (es recomenable visitar-la en dates nadalenques per trobar un bonic pessebre sota les seves branques.

Resseguirem la pista uns metres fins trobar un camí indicar a mà esquerra que va en direcció a Mura. Trobarem pocs metres més enya una altre estaca indicadora on sortirà a mà esquerra un corriol que en pocs metres trobarem tallat per un balcó rocallós que dona a la vessant oest de la Serra de l'Obac. Haurem de franquejar a mà dreta on el corriol va baixant en direcció N esquivan una succesió de bandes rocalloses fins arribar finalment a la Font dels Debanadors que trobarem a mà esquerra dins una bauma.

Resseguirem el corriol a mà dreta i a uns 300m trobarem una canal que puja entre dos blocs rocosos. Una vegada a la bretxa el corriol segueix en direcció E fins topar amb un camí que haurem de pendre a mà dreta. A pocs metres trobarem una estaca indicativa que ens indica una bifurcació. Haurem de pendre en trencall de la esquerra que puja per dins del bons a la Carena del Castanyer on toparem de nou amb la pista.

Si ens dirigim a mà dreta, en pocs metres trobarem les runes de la Coma d'en Vila, pero nasaltres haurem de seguir l'itinerari a mà esquerra per la pista que seguuirem en direcció E fins trobar en uns 10min el Coll de Garganta. Aquí mateix trobarem a mà esquerra un corriol que baixa cap a la vessant de Fontfreda. A pocs metres trobarem una bifurcació on haurem de pendre el trencall de la esquerra que continua baixant ara en abruptes llaçades que ens duuran finalment a la Font Freda.

Havent vist la font haurem de remontar de nou a la pista que haurem de seguir fins trobar uns pals de llum, aquí trobarem un camí a mà dreta que comença a baixar per una canal en direcció S sota les parets de El Castellar. Als 5min trobarem la Font de l'Hort.

Seguirem el corriol de baixada deixant més endevant un tencall a mà esquerra i finalment anirem a petar a un revolt molt tancat de la carretera que haurem de seguir fins trobar en 1Km de nou L'Alzina del Salari.