INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

dimarts, 20 d’octubre del 2009

La Vall d'Horta


Recorregut: 12,5Km
Horari: 4h
Dificultat: Fàcil
Comentaris: Podem allargar l'itineri si començem a la mateixa carretera, just a l'altre banda del pont per tal de començar l'itinerari per l'altre banda de la riera, passant per les masies de La Roca i Les Oliveres fins La Muntada i retornar per la pista cimentada fins trobar de nou la carretera.

Us proposo un itinerari, per altre banda molt descrit en les guies de la zona, que transcorre per la bonica Vall d'Horta, en el terme de Sant Llorenç Savall. Es tracta d'un recorregut en el qual podrem trobar nombroses masies (i també algún que altre xalet) i un parell dels anomenats castells de roca, construccions medievals de caracter defensiu que controlaven les contrades enfilats i penjats dels turons més prominents de la zona, a més de les fonts que han abastit d'aigua als antics habitats de la zona.

Podrem trobar l'inici del recorregut en un revolt tancat de la carretera que va de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall, ja arribant a aquesta última població. Pasada la urbanització de Les Martines, trobarem una pista cimentada a mà esquerra amb un cartell indicatiu. Podrem iniciar aquí el recorregut, deixant el vehicle en un parking que hi trobarem en pocs metres, en front de la masia de La Roca, però recomano avançar el cotxe fins arribar a la masia de Comadran (indicada), aquí podrem iniciar el recorregut a peu havent-nos estalviat 1,5Km de marxa.

Trobarem a mà esquerra l'accès a la masia i tot passant pel costat de la casa veurem que el camí segueix cap a uns camps de conreu. Al final de tot veurem que tot va a parar a una torrentera, aquí trobarem la oblidada Font de Comadran just a sobre d'una basseta.

Retornem a la pista principal i continuem en direcció O, tot passant pel costat d'alguns xalets i de Les Oliveres a l'altre banda de la riera. Finalment arribarem a creuar un pont i seguirem a la dreta en direcció a La Muntada. Tot passat el pont trobarem uns metres més enyà un camp de conreu a mà dreta que haurem de resseguir fins trobar una zona amb unes grans alzines. Un corriolet ens duurà al fons de la torrentera on trobarem just en front, sobre un engorjat i a una alçada d'un parell de metres, la Font de la Muntada.

Tornem a la pista i arribem en pocs metres a La Muntada. A mà esquerra de la masia trobarem una gran alzina, es aquí on comença un marcat camí que va pujant de forma continuada per la part alta d'un llom en direcció N i en direcció a una roca molt prominent. En les parts més trempades hi podrem trobar alguna corda fixe malgrat el camí no presenta dificultats tècniques. Així arribnarem a una pista que creuarem i pendrem un corriol indicat en direcció a la part més alta del promontori on podrem trobar les restes del Castell de Pera. Es tracta d'una fortificació del s.X tal i com demostren les espitlleres del mur O, podrem trobar també, en el centre de la plataforma, les restes d'una petita capella amb el seu absis circular. Que dir de les espectaculars vistes de la vessant E de la Mola i sobretot del Montcau , així com el dessolat paratge del boscos de Sant Llorenç Savall i Granera cremats a l'estiu del 2003.

Continuem per dalt del promontori en direcció N fins trobar un collet. Aquí haurem de girar a l'esquerra per començar a baixar en direcció O per cercar una masia., just per sota del rocallam vermellòs. Baixant no trobarem camí però si més o menys una traça que ens duurà sense problemes a la masia d'Agramunt. D'aquí pendrem una pista que ve del N on a pocs metres trobarem un revolt tancat en la part interior del qual podrem trobar la Font d'Agramunt.

Continuem per la pista fins trobar una bifurcació, a mà dreta segueix un ramal que condueix rapidament als masos del Romeu i el de la Pregona. Nosaltres continuarem recte en direcció S, tot passant pel costat de Can Brossa, on podrem trobar el moviment normal que correspon a un restaurant, fins trobar la bifurcació a mà dreta cap a el Marquet de la Roca. Ens podrem apropar a la bonica masia del Marquet de la Roca, uns metres abans d'arribar, en un revolt de la pista podrem trobar un camí indicat que ens duurà en uns minuts a la Font del Llor.

Reculant per la pista, una mica abans del parking, trobarem un camí que surt a mà dreta que s'enfila dins el bosc en direcció S. Uns 10min de marxa ens duurà a un replanet on podrem trobar en front un corriol marcat amb una fita que pujarà abruptament entre el bosc fins arribar al Coll Gavatx on trobarem una pista que pendrem per l'esquerra, tot passant per sota de l'impresionant Roca Mur. En pocs metres la pista finalitza en el límit del barranc, a mà esquerra podrem trobarem un corriol que ens duurà en una forta pujada a la part alta del turó, on podrem trobar les poques runes que es conserven del Castell de Mur, probablement del segle IX.

Tornant al collet, continuerem ara en direcció E a buscar la Pedra d'Àliga, passant previament pel Puig Gavatx. Podrem gaudir d'unes espectaculars vistes de la vessant E de la Carena del Pagès que va de La Mola al Montcau amb l'espectacular pared de la Morella, dominant la vall del Daví i el Dalmau just a sota.

Continuem baixant pel caminet fins trobar en uns 10min el Coll de Palomeres on trobarem una pista que pendrem per l'esquerra. En pocs metres es bifurca prenem de nou el trancarr esquerrà que baixa comodament buscant el fons de la Vall d'horta. Una vegada troben un trencall a mà esquerra veurem que la nostra pista gira primer a l'esquerra en un canvi de rasant i de nou a la dreta, en aquest revolt podrem trobar la surgència de la Font de Fontanet.

Continuem per la pista fins trobar la pista cimentada, pocs metres abans del Comadran. Punt de partida del nostre recorregut.

Us adjunto el següent link de la webb de l'Ajuntament de Sant Llorenç Savall on podreu trobar alguna dada d'interés del Castell de Pera i alguna de les masies que es troben desperdigades en la Vall d'Horta:
http://www.savall.cat/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=5&id=31&Itemid=157

1 comentari:

Oriol ha dit...

M'ha agradat molt la descripció feta de la Vall d'Horta, molt completa i fiable. Només dir-te que la urbanització d'abans d'arribar es diu les Marines.
Salut i felicitats des de la Roca.