INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

dissabte, 17 de setembre del 2011

Fonts periurbanes del Torrent de la Gripia


Distància: 8.5Kg
Horari: 3h
Dificultat: fàcil.


Moltes vegades busquem la natura en grans i llunyans espais i ens estressem a viure-la en caps de setmana intensos. De vegades només cal mirar a la teva ciutat, allà on comença a despuntar el color verd dels camps o boscos periferics i fer passejades de tarde al sortir de la feina.

Aquest itinerari el proposo per residents a Terrassa que tinguin ganes de descobrir que hi ha a l'altre banda de les barriades de aquesta ciutat.

Iniciarem el recorregut en el CIAB. Desde aquí haurem de pendre el camí senyalitzat del torrent de la Betzuca. Es tracta d'un camí còmode i ample que transcorre arran per la banda esquerre del camp de golf i per la dreta de la torrentera a una certa alçada d'aquesta. Baixant pel camí trobarem en uns 10min de marxa una zona graonada que salva el desnivell que hi ha entre el camí i el torrent. Just passats els graons trobarem un caminet a la dreta que porta direntament al fons del Torrent de la Betzuca, tot creuan-la per després remuntar per l'altre banda fins a una torre elèctrica i petar a una pista que trascorre arran d'un ampli camp.

Pendrem el camí per l'esquerra fins a petar a la línea de trem que podrem travessar per un pont. D'aquí petarem a una pista que pendrem per l'esquerra i que trascorre més o menys paral.lela al tren per després baixar al fons de la torrentera. Una vegada estem en la llera del torrent el remuntarem una vintena de metres i a l'alçada dels ultims pins i just en front d'un colector de ciment a la dreta trobarem, mirant a la via del tren i a la nostre esquerra, practicament engolida pels esbarzers l'olvidadíssima Font dels Jubilats.

Desferem el camí fins a tornar al pont sobre la via fèrrea, veurem que tot just l'haguem creuat creuem un camí a l'esquerre que transcorre perimetralment al camp per després baixar al fons del Torrent de la Grípia, totalment a pegar del barri del mateix nom. Una vegada estém en la seva llera la remuntarem fins a trobar els curiosos horts urbans. Trobarem un gual que travessa la riera i un corriol que remunta vertical entre aquests horts en direcció a les cases, en pocs metres trobarem la Font de la Grípia, on encara molta gent del barri ve a buscar aigua en garrafes per a usos doméstics.

Retornarem al horts. Recomano no passar-los gaire de llarg, crec que es curiós com la gent, que perfectament podrien ser veïns meus d'escala, acondiciona i treu profit de la terra i fins i tot dels animals veient alguna que altre gallina campejant lliurement, fins i tot un curios homenatge amb la foto de l'alcalde de Terrassa. Continuarem pel caminet que trascorre pel fons de la torrentera fins arribar de nou a un altre gual cimentat que ens guiarà a l'esquerra. En pocs metres trobarem un desviament que ens duurà en pocs metres a la Font de Sant Josep.


Tornem al camí i veurem que va remuntan fins practicament arribar a l'alçada del barri. a partir d'aquí haurem de seguir les indicacions que ens duuràn a la Torre de Mossen Homs, tot baixant de nou al fons de la torrentera, passant per una depuradora d'aigua i remuntant després per l'altre vorera per una pista asfaltada i d'aquí a la Torre. Desde aquí haurem de seguir el carrer que petarà a la carretera que va de Terrassa a Castellar del Vallès. Només creuar-la trobarem un nou camp d'hortes. Veurem que un caminet cimentat baixa al fons de la torrentera entre els hortets per a petar finalment a la Font de les Canyes.

Continuarem ara per algún carreró del horts que pugi per l'esquerra ja que petaràn amb un camí que va desde la carretera, en direcció N, fins a trobar en uns 5min una barriada de cases unifamiliars. aquí el camí es transforma en carrer que haurem de remuntar fins a trobar el primer carrè que trenca a la nostra esquerra. Ès un carrer sense sortida que baixa i practicament a la seva fi trobarem unes escaletes a la nostre dreta que ens duuràn a la restaurada Font de l'Espardenya.

Desde aquí, com les caminates urbanes no són gaire interessants recomano desfer el camí fins a la Torre de Mossen Homs i d'aquí al CIAB, punt d'inici del nostre recorregut.