INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

diumenge, 21 de setembre de 2008

Rellinars. La pedra seca


Recorregut: 7,5Km
Dificultad: Mitja
Horari: 3h
Comentaris: Si eliminem la part de la Font del Bosc i el corriol del Casot es un itinerari per fer amb bici tota la família.

Aquest itinerari es una variant del descrit en el tríptic que faciliten els punts d'Informació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac titolat La pedra seca i on podem trobar les restes de la important activitat agricola, especialment vitícola, en la que estava inmersa aquesta regió abans de l'arribada catastrófica de la fil.loxera en el segle XIX. L'itinerari transcorre entre antigues terrasses de conreu granyades al pedregós terreny salpicat per una multitut de petites cabanes de pedra que servien als antics camperols a guardar-se les eines de treball o a aixoplugar-se en condicions metereológiques desfavorables.

El punt de partida es el grup monumental de l'esglesia de Sant Pere i Sant Fermí a les afores del mateix municipi de Rellinars. Continuarem la pista asfaltada creuant un pont i arriban A un grup de masíes (les Ferreres) amb l'esglesia adjunta de Sant Felip Neri, continuem per la pista on a pocs metres de les edificacions ens trobem un rebolt tancat d'on surt una pista paral.lela a la riera. L'itinerari en aquest moment es el mateix que l'excursió senyalitzada de La pedra seca i està senyalitzat amb estaques metàliques amb els colors morat i blanc. Prenem aquesta pista que posteriorment es bifurca, agafant en trencall de la dreta mantenint sempre la riera paral.lela. Toparem amb la Font de Esbarzer i dels Bullidors a mà dreta, senyalitzada i ficada dins la riera.

El camí transcorre plàcid per una amplia pista i on podem anar tobant dispersades antigues barraques de pedra com la d'en Pere Baqué, que trobarem amagada a mà esquerra i que accedirem per un corriolet marcat.

Seguim la pista fins a un revolt tancat d'on surt una pista que s'endinça pel bosc, aquí deixarem el itinerai marcat de La Pedra seca i agafarem aquesta pista que més endevant es bifurcarà. En quest punt haurem de agafar el trencall de la esquerra, el de la dreta serà el que agafarem més endevan despres de haver trobat El Racò. Agamem donç la discreta pista esquerra que (oblidant-nos d'una bifircació a mà dreta) finalment arribarà al Racò on trobarem restes de una antiga construcció on hi vaig contar tres pous. Jo no vaig trobar propiament la surgencia de la Font del Racò però intueixo que aquest lloc hauria de ser un punt on no hauria faltat aquest element per la presencia de aquest pous i restes de rieres. Entre les runes podrem trobar una antiga comuna en perfectes condicions, caseta, cortina, seient de fusta i tapa. Anar al lavabo no era el mateix que ara, sobretot en nits fredes. També podem trobar una explanada on podem trobar una gran taula amb cadires a la obra per si haguem d'obrir l'entrepà.

Desfem la pista fins a la bifurcació on prendrem la pista que s'enfila ara a mà esquerra i que amb una forta pujada i tancats revolts guanyarem alçada. . En un de aquest revolt trobarem la Font del Bosc resguarda per una construcció de pedra. Aquí el recorregut es fa mé sec però va agafant vistes frontals del massís de Montserrat.

Deixem un pista que surt a mà esquera. Arribarem a un ampli revolt on podrem dominar tota la vall per on hem vingut i al fons la masía d'en Casajoana. En aquest punt trobem una intersección de tres pistes pero agafarem un discret corriol que surt del revolt i que baixa abruptament pel llom de la muntanya, passant pel costat de les ruïnes d'El Casot i que va a petar a la pista principal de l'itinerari senyalitzar de La pedra seca.

Seguim la cómoda pista e direcció oest. Més endevent ens topem amb un corriol senyalitzat a mà esquerra que ens portarà a la Font del Càntir que la trobarem dins una bauma, de fet es un podre goteix del sostre de la bauma que va caient en un recipient d'on podrem trobar les fresques aigües.

Recolem i tornem a seguir la pista que després d'un tancat revolt es dirigeix directament a la màsía d'en Casajuana, aquí trobarem un bonic safreig. Prenem la pista que puja en direcció N i als pocs metres veurem un corriolet a mà dreta que va flanqueixant per una feixa fins trobar finalment la Font de Casajoana ja en la torrentera.

Tornem al safreig i desde aquí agafem ara una amplia pista que baixa al fons de la vall deixant la masía a la dreta. Continuem la pista que més endevant transcorra paral.lela a una amplia riera, quan trobem un parell de pilons (sense cadena) dins la torrentera trobarem la Font dels Bugaders. Seguim la pista on a pocs metres es transforma en pista asfaltada i on trobarem el desviament per accedir a la masía del Gibert de Dalt. Es en aquesta cruïlla, just on la pista travessa la riera veurem a mà esquerra la Font d'en Sala i a la banda dreta com es recolectada en una bassa.

Continuem la pista i a uns centenars de metres ens trobem a ma drèta un corriolet que baixa just al capdal de la riera i a la Font del Ginjoler, just a sota del Gibert de Dalt.

Finalment tot resseguint la pista arribem al pont i l'Esglesia de Sant Pere i Sant Fermí, inici i final del nostre itinerari.