INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

dijous, 9 d’octubre de 2008

El Paller de Tot l'Any


Recorregut: 10Km
Dificultad: Mitjana
Horari: 4h

Comentaris: Ruta llarga molt recomenable en la seva primera meitat per les importants vistes de la vall de Rellinars i Montserrat al fons. La segona meitat més aburrida ja que es camí transcorre precticament en la totalitat per pista forestal.

Aquest itinerari ens aproparà a les principals atalayes com el paller de Tot l'Any, Roca Salvatge o Castell de Bocs, i que coronen la vall de Rellinars i on trobarem algunes antigues fonts.

Iniciem el nostre recorregut en la Casa Nova de l'Obac que es un dels Centres d'interpretació del Parc Natural i que trobarem en la carretera de Terrassa a Rellinars, just en el coll de l'Obac. Aquí trobarem sobretot en primavera gran afluència de públic ja que es un dels punts principals d'entrada en el Parca Natural. Agafarem una pista cimentada que es troba darrera de la Casa Nova, just a mà esquerra de la Casa de la Pastora que es el bar de aquest centre.

Trobarem que la pista es bifurca agafant el brancall de la dreta on a pocs metres trobarem la Casa Vella de l'Obac. Es tracta d'un actic asentament rural que fa més de 1000anys ja existia en aquest indret una torre de guaita que en els segles posteriors es va anar transformant en un centre agricola fins que finalment, en el segle XVIII, va ser avandonat pel cataclisme rural que va significar la Fil.loxera per la economía vinícola de la zona.

Pasada la petita capella trobarem un corriol que s'endinça en el bosc. a pocs metres trobarem unes escaletes que baixen a mà esquerra i que porten a un pou de glaç. Continuarem pel corriol inicial, passant previament pel costat del Turó Roig (agulla rocosa amb impresionats vistes de Montserrat), trobarem ràpidament la Font de la Portella.

A pocs metres trobarem que el corriol es bifurca en dos brancalls. Haurem de agafar el de la esquerra que anirà baixan bruscament dins una vegetació molt tancada. Creuarem un parell de torrenteres y finalment el camí pujarà fins les runes de La Calsina. Si baixem una miqueta per un camí ample que arriba a les restes de aquesta masía trobarem a mà dreta la Font del Clot.

Continuem a vall pel camí fins petar ràppidament al fons de la torrentera, on el camí fa un revolt. Haurem d'adinçar-nos pel la llera de la torrentera aigües a vall on trobarem la Font o bassa dels Rosseguers, a mà esquerra just a sobre d'un tallat que ens tallaria el pas en cas de seguir baixant.

Tornem a la Calsina i prenem el corriol que surt a mà dreta de la construcció i que pujarà fins el Collet Gran. A mig camí, quan tinguem les parets del contrafort del Paller de Tot l'Any a la esquerra ens apareixerà un discret corriolet que va baixant fins el fons de la torrentera. Es aquí on podrem trobar la Font del Solitari practicament tapada per la vegetació. Havent visitat aquest font tornarem al corriol que ara començarà a pujar de valent fins al coll.

Una vegada en el Collet gran ens trobarem un camí molt còmode que es el Camí Ral, antic itinerai que comunicava Barcelona i Manresa i que haurem de prendre per la esquerra. A uns cinc minuts trobarem un corriol que puja a mà esquerra i que ens servirà si volem pujar al cim del Paller i que finalment haurem d'utilitzar unes cadenes fixes per guanyar el cim de l'agulla.


Tornem al Camí Ral i una vegada havent vorejat el Paller per la seva vessant nord trobarem a mà esquerra un caminet que destrepant un resalt de roca ens duurà a la Font del Lladre que la trobarem dins una bauma. Visitada la font tornarem al Camí Ral i seguirem, ara en baixada fins al Coll del Correu on a mà esquerra baixa una canal que mé a ball va a petar amb una pista que agafarem per la dreta i que va rodejant les pareds del Castell de Bocs.

Trobarem a uns 5min un revolt molt tancat d'on sortirà un camí que agafarem i que anirà primer per dant d'una carena fins just abans d'uns pals de tensió d'on sortirà un corriol a mà esquerra que baiuxarà amb una forta pendent fins trobar les restes de una antiga pista molt tapada de vegetació. L'agafarem per la esquerra i que a uns 200m farà un revolt molt tancat per salvar una torrentera. El camí aquí està molt camuflat pero es pot anar seguint fins creuar una altre torrentera i després arribar una pista gran.

Agafarem la pista per la esquerra fins una estaca metàl.lica a mà esquerra que assenyala l'Avenç de la Saiola o Font de la Saiola . Seguidament continuarem la pista que va pujant en direcció est amb uns tancats revolts.

Arrivarem a un pint ons creuen uns cables electrics i agafarem un corriol inicat per fites que van pujant més o menys resseguint els cables fins a una pista gran que ja veurem es va a propant a la Casa Vella de l'Obac que la veurem més a munt i més endevant es transformarà , ja cimentada, en el camí inicial que ens duurà al punt de partida.