INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

dimecres, 11 de febrer del 2009

Castellar del Vallés


Torrent de Canyelles.
Recorregut: 3,5Km
Durada: 1h
Dificultat: baixa.

Inicierem el nostre recorregut en la pàrt més alta del mateix poble de Castellar del Vallés, entre dos grans dipósits d'aigua podrem trobar el carrer de Cadaflach just en front d'uns camps d'horta i d'on surt una pista en direcció Oest que va entre uns camps d'olivera i que va a topar en pocs metres amb la riera.

Deixarem primerament un camí que va a buscar la riera per creuarla a mà esquerra i continuarem la cómoda pista que transcorre en direcció N sempre paral.lela a la riera. A pocs metres trobarem una bifurcació que ens duurá de seguida a la Font dels Casots.

Tornem de nou a la pista on continuarem fins deixar mà esquerra el desviament de la masía de Canyelles. Pocs metres més a munt trobarem en un revolt un corriolet que s'obre a la dreta que va a la Font del Llorer. Tornem a la pista i pocs metres més a munt trobarem a mà dreta a peu de camí la Font dels Gossos.

Tornem al poble pel mateix camí i podrem anar a cercar un parell de fonts que es troben els mateixos horts periurbans, per anar a crecar-les ens haurem de situar a l'esglesia del poble on trobarem un bonic parc que la voreja. Si ens situem en la porta N, on trobarem un parking, podrem trobar una pista que baixa abruptament a la riera, travessant-la amb un fort revolt, on a pocs metres ja de pujada trobarem una bifurcació a la esquerra que passa paral.lel a la riera i que travessa les hortes. Al final, quan la ruera fa un meandre, al final de les hortes, podrem trobar la Font dels Ocellets.

Tornant al par de l'esglesia ara haurem de sortir pel S on baixarem per un carrer a la dreta on a pocs metres trobarem el Carrer del Calvari que va a petar de nou a caps d'horta i on trobarem un corriolet que ens duurà a la Font de les Bassetes.

Font del Brunet i Fonts Calenta.

La Font de Can Brunet la podrem trobar just radera de la casa de Can Brunet, actualment un restaurant just a la sortida de Castellar en direcció a Sant llorenç Savall. A mà dreta de la casa trobarem un corriolet que va tot flanqueixant la torrentera fins tropar amb una pista. Just aquí trobarem un corriolet que entra a mà dreta a la llera de la torrentera. tot passant un pontet i just a sota d'una artesa alçada trobarem la Font de Can Brunet.

Continuant la carretera a munt direcció a Sant Llorenç Savall, a molt poca distància del Brunet trobarem a mà esquerra una entrada a un petit polígon industrial (Fonts Calenta). Es tracta d'una peleteria que ha utilitzat l'aigua de la Font Grossa que es troba just a sota de la fàbrica a ran del riu Ripoll. Aquesta font està dins el recinte industrial i l'antiga font (en forma de safeig) ja no es possible visitar-la, ara be, podrem apropar-nos i veure la sortida de l'excès d'aigua desde el riu Ripoll. Per accedir-hi no accedirem desde aquí sino desde el revolt que dona accès al pont que creua el riu a l'entrada del poble, en la carretera de Terrassa a Castellar. Trobarem una pista que transcorre parel.lela i a certa alçada al riu en direcció N. La pista es transforma en un caminet on en pocs metres podrem veure un corriolet que baixa abruptament al fons del riu, just en front de Fonts Calenta. si conseguim creuar el riu per uns murs de ciment petarem a un salt d'aigua entre esbarzers provenent de la Font Grossa. La font original es troba en una caseta a pocs metres per sobre.

Tornant-nos a situar en la part alta del Fonts Calent, passada la peletera, trobarem un camí que travessa unes hortes. Uns metres més enyà un corriol baixa al riu. A l'alçada d'una alzina a mà dreta, continuant riu a munt hauriem de trobar l'oblidada Font del Pi. Jo no he conseguit trobar-la però m'han confirmat que es trobava allà, just a sota del que ara es un bosc d'esbarzers impracticables. espero poder-me apropar un dia poder trobar la font a base de maxet i esgarrapades.

Riu Ripoll

Recorregut: 3,5Km (només anada)
Durada: 1h30min
Dificultat: baixa.

Iniciarem el nostre recorregut just quan la carretera travessa el riu abans d'entrar al poble de Castellar. En el mateix mateix revolt previa a l'entrada del pont trobarem un corriolet que baixa a unes hortes, aquí just en el pilar del pont trobarem la Font dels Arbrets. Seguim en direcció S tot vorejant els horts fins al peu d'un antic pont i on trobarem un banc, veurem una pista que baixa paral.lela al riu i a pocs metres podrem trobar a mà esquerra entre alzines la Font de Can Pèlags amb la seva gran bassa adjunta.

Tornem al pont antic que haurem de travessar per anar a buscar l'altre vessant del riu on un caminet va a buscar la carretera. Pocs metres més a munt trobarem un carrer que baixa en durecció S passant per un polígon industrial. En el mateix carrer en un revolt trobarem a mà esquerra la Font del Lledoner i pocs metres més a vall la Font dels Enamorats incrustada en un mur de ciment (poc apropiat al seu nom).

Veurem que a pocs metres més a vall el carrer desapareix per convertir-se en un camí que travessa el riu per un gual. A pocs metres trobarem un desviament a mà dreta que, entre hortes porta a la Casa del Boà. Aquí trobarem entre dues construccions la Font del Boà amb la seva bonica bassa amb peixos de colors.

Tornem a la pista principal i la resseguim en direcció S. Tornarem a travessar el riu per un altre gual i a uns 15min veurem que a mà dreta apareix un ampli camp d'horts. Haurem de agafar el segon corriol que surt perpendicular a la pista, just abans d'un pla amb grans alzines, i que vaixa entre les horts fins trobar una esplanadeta amb un arbre. D'aquí haurem de creuar un hort a la dreta i en pocs metres podrem trobar la Font del Castell ja baixant a la conca del riu.

Tornan a la pista principal, just passat el plà d'alzines vuerem un caminet que entra en un nou camp d'hortes i en pocs metres gira a l'esquerra tot travessant les parcel.les. Al final de tot aquest "carrer" trobarem la Font del Safreig.

Rodalies del castell.

El primer punt de partida es l'entrada de la pista que porta al Clasqueri (castell), on trobarem en la pista de la esquerra, a pocs metres, un corriolet que entra en direcció a la riera on just sota els pilars d'un petit pont que soporta la carretera trobarem la Font de les Canyes.
Tornem a la cerretera on trobarem a l'altre banda una pista que s'endinça pel bosc en direcció NO amb una tanca perimetral a la dreta. Quan la pista gira a la dreta per anar a trobar la masía de Can Riera, dins la tanca trobarem la Font de Can Riera.

Trobarem una altre font si anem al Castellar Vell. Iniciarem el nostre recorregut en Can Sallent, en un revolt de la carretera. Baixarem per la pista que després d'una fort revolt va flanqueixant uns camps de conreu fins arribar a una esplanada amb una bifurcació a l'esquerra que haurem de pendre. En pocs metres el camí gira a la dreta i podrem trobar aquí la Font de Sant Antoni. Tot continuant la pista trobarem en pocs metres el Castellar Vell.

En el camí de la pedrera de Can Sallent podem fer un curt passeig que ens duurà a un parrell de font. Iniciem el nostre recorregut a a l'entrada de la carretera que porta a la pedrera i que surt en un revolt tancat entre Can sallent i El Casquerri. Veurem que just a l'entrada puja una pista a l'esquerra que haurem de seguir durant una 10min, trobarem llavors una surgencia d'aigua que surt just en la vorera esquerra de la pista. Un modest bassal i plantes d'aigua ens indicaran l'ubicació de la Font de la Baga, just a l'altre cantó de la pista podrem apreciar millor sobre unes roques el pobre raig d'aigua.

seguim la pista i en pocs metres trobarem una bifurcació on haurem de pendre el trencall de la dreta que anirà baixant fins trobar la pista asfaltada que puja a la Pedrera i que pendrem de baixada on en uns 10min de marxa trobarem a mà esquerra un caminet que baixa a una torrentera a uns grans plataners. a la part interior del revolt trobarem la Font dels Horts del Forn. Continuarem per la pista asfaltada fins al punt de partida.