INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

divendres, 2 de gener del 2009

LES ARENES


Recorregut: 7Km
Dificultad: Mitjana
Horari: 3h30min.
Comentaris: Itinerari molt anàrquic que salta de un costat a l'altre de la carretera i del riu i paissatgisticament poc estimulant però que visita un dels llocs més coneguts del Parc Natural com es l'ermita de Les Arenes.

Aquest itinerari tracta de cercar les surgencies d'aigua que podrem trobar a les rodalies del riu Ripoll entre l'Area d'Esplai i la Ermita de les Arenes.

Iniciarem el recorregut al parking de l'Area d'Esplai que trobarem en la carretera que conecta Castellar del Vallès amb Sant Llorenç Savall. En aquest punt trobarem una pista que puja en direcció N a la esquerra del riu i en pocs metres trovarem un pont que el travessa, tot seguit deixarem una amplia esplanada a mà dreta i ens situarem en un revolt bastant marcat. Aquí trobarem un corriolet que baixa al riu i on trobarem un punt feble rocallòs per saltar a l'altre banda del riu. La veritat es que no recomano la recerca de les dues fonts que s'hi troben en l'altre banda ja que crec s'hi troban oblidades i cobertes entre vegetació. De aquí haurem de buscar un lloc on entre esbarzers pujar al prat que es troba just a sobre del marge esquerre del riu.

Una vegada assoltit el prat amb una pista que el flanqueixa trobarem a mà dreta un pou que intueixo seria més o menys on podriem trobar en un passat la Font del Prat amb la masia de l'Illa a dalt i a mà esquerra, en una zona de grans plataners a ran de riu una zona amb una junquera i altres plantes d'aigua i un punt rocós per on cau un regalim d'aigua al riu on intueixo seria la Font Ferrosa.

Tornem a saltar a l'altre riva del riu i ens situem en el revolt. Aquí trobarem un camí a la dreta que puja bosc a munt, passant just per sobre de l'esplanada que vem deixar al costat del pont. Aqust camí ens duurà en uns 10min a la bonica Font del Carme. El caminet segueix per la dreta de la font i continua, passant per un corriol "refugi per si plou", bosc endins tot flanqueixant un turò en direcció S, seguint marques blaves, fins arribar a una barraca de pedra. En aquest alçada haurem de baixar com podem entre esbarzers a la torrentera que es troba a pocs metres, aquí trobarem molt amagada la Font del Sabater i la seva petita bassa d'aigua.

Tornant a la cabaneta es possible anar baixant paral.lelament a la riera per unes feixes sense camí marcat pero per terreny transitable fins trobar un caminet que haurem de resseguir a mà esquerra. Als pocs metres trobarem uns traça de corriol que puja a mà esquera entre el bosc passat per una barraca de pedra i que finalment desemboca en un marcat revolt d'una atrotinada pista que haurem de seguir a mà dreta. A pocs metres trobarem en la vorera esquerra la Font de Cal Bord.

Continuem la pista que finalment va a petar a les taules i parrilles de l'Area d'Esplai. De aquí un còmode camí, sense creuar el riu, ens portarà en uns 5min a la Font de la Boixa i de aquí al pont sobre el riu.

Per continuar el nostre recorregut ens haurem d'apropar be caminant o en vehicle al parking de l'Ermita de les Arenes que trobarem a mà esquerra de la carretera. Just en font, a l'altre vanda de la carretera trobarem un caminet que baixa en direcció al riu Ripoll. En un camp de grans alzines trobarem un corriolet que baixa a la llera d'una torrentera i hon trobarem molt amagada la Font del Cascabell que no deixa de ser una surgencia amagada entre esbarzers. Tornant al camp d'alzines trobarem un corriolet que va en direcció S paral.lel al riu Ripoll tot passat per un prat on al final de aquest trobarem la Font de l'Illa a peu del riu.

Tornem a la carretera i anem a buscar ara la entrada de la vall de Matalonga que es troba a pocs metres, a l'alçada de la font, on trobarem una esplanada i al final de aquesta un camí que s'endinsça en direcció Oest. Deixarem primerament un trencall a mà dreta que va a l'ermita i en uns 10min trobarem un altre trencall d'una pista oblidada a mà dreta que haurem de seguir ara en direcció N entre bosc de pi i paral.lel a la torrentera de la Furriola. En uns 10min de marxa veurem que la pista gira a la esquerra en una forta pujada, en el revolt trobarem un corriol que al creuar la torrentera, amagada entre la vegetació, podrem trobar la Font de la Furriola.

Tornem al camí del fons de la Matalonga fins trobar el desviament que va a l'ermita on en uns 10min podrem trobar la Ermira de la Mare de Deu de les Arenes i la seva plàcida esplanada. De aquí retornarem rapidament al parking finalitzant el nostre recorregut.

Podem apropar-nos posteriorment a buscar un parell de surgencies carretera a munt, molt aprop de Sant Llorenç Savall. Havent passat el Revolt Fondo trobarem que a pocs metres la carretera passa al costat dret de una bassant rocosa on veurem a mà esquerre la Cova del Carner indicada amb una estaca metal.lica de color verd, a dins trobarem l'aigua provenent de la surgencia interior de la Font de les Coves del Carner. Seguint la carretera, el seguent revolt, trobarem una petita esplanada on podrem deixar el vehicle i desde on surt un caminet que baixa abruptament fons la llera del riu Ripoll on trobarem un punt on podrem saltar fàcilment a l'altre riba. Sota un gran arbre trobarem la bassa de la surgencia de la Font del Rossinyol.