INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

dissabte, 21 de novembre del 2015

FONTS NATURALS A LA PORTA DE CASA. TERRASSA

 De vegades no hem d'anar gaire lluny per poder trobar fonts naturals, en la  mateixa ciutat de Terrassa podrfem trobar alguna d'elles. Em de tenir en conte que anys enrere  la falta de xarxa d'aigua potable feia que els seus habitans haguessin cercar aigua ens els punts on aquesta hi brollava més a prop, a més la ciutat era molt més petita i allà on abans hi havien horts amb els seus modestos abastiments d'aigua ara tot això ha estat engolit pels carrers i edificis però el pas del temps no ha acabat d'extingir aquests antics recursos.

Proposo donar una volta per la ciutat i les rodalies per trobar les antigues fonts que encara aguanten l'expansió de la ciutat.


FONT DE CAN CARDÚS DE LES ORIOLES Y FONT DE CAN BOADA DEL PI

La primera recerca l’haurem de fer en el barri terrassenc de Can Boada. Haurem de situar-nos en l’Escola Marià Galí Guix. El carrer que envolta l’escola descriu un angle recte que apunta al N, a l’altre banda trobarem un descampat on podrem intuir un camí que s’endinça en el camp en direcció N, cap a un turonet. Podrem veure que per una banda el camí busca la vessant dreta del turó però si estem a la guait podrem trobar també a l’esquerra un altre corriolet que va a buscar la vessant esquerra i que podrem trobar facilment perque a l’entrada del corriol hi ha una clapa de ciment en el terra.

Reseguirme aquest corriol que va pujant en direcció N tal com he comentat per la vessant esquerra del turó i sempre dominant a certa alçada la coma que tenim a l’esquerra. A uns 350m amunt, ja molt a prop d’un camp d’oliveres, a l’alçada d’un pal de la llum caigut a terra, trobarem una bifurcació que haurem de seguir tot recte en direcció a les oliveres, inmediatament trobarem a mà dreta la Font de CanCardús de les Orioles.

Tornem a la barriada de Can Boada. Ara ens haurem de situar en el creuament de l’Avinguda de Can Boada del Pi i la Ronda Ponent, o sigui, a petar del pont que salva la riera i que uneix la barriada de Can Boada amb el gruix de la ciutat de Terrassa. Remuntarem la Ronda Ponent fins arribar al creuament amb el c/ dels Dipòsits. Uns metres més a munt, en front d’una petita explanada, veurem per a la banda de la riera un discret corriol que baixa pel talús de la riera fins a la poc interessant Fontde Can Boada del Pi o Font dels Dipòsits de Can Boada.


FONT DE CAN JOFRESA

Per trobar aquesta font ens haurem de situar on el c/ de Blanes peta al c/Badalona, el el barri de Can Jofresa. Aquí veurem un petit parking de forma triangular desde on surt un camí en direcció S que en un centener de metres va a petar a una esplanada on podrem trobar en el centre la Font de Can Jofresa.


FONT DE LA COGULLADA.

En un angle del c/Francesc Lairet, del barri d ela Cogullada, trobarem un dels accesos al parc de la cogullada. Entrant per aquesta entrada trobarem en una decena de metres la Font de la Cogullada.

FONT DE CAN POAL.

Ens situem en el Km0 de la Carretera de Martorell i que correspon a una gran rotonda. Continuarem per aquesta carretera fins que trovem en pocs metres un revolt pronunciat i desde on surt un carrer a mà dreta que passa per sota de l'autopista C-58.

Just passat el tunel podrem vere que el carrer es bifurca, a mà esquerra per pujar a la urbanització de Vista Alegre i a la dreta puja el Camí vell d'Ullastell, en aquest últim trobarem desseguida un corriolet a mà dreta que va paral.lel a l'autopista. en uns 30m trobarem la Font de Can Poal on podrem "disfrutar" del continu espectacle del pas veloç de cotxes i camions.

FONT DE CAN PARELLADA.

En la confluència de la Plaça Joan Santamaría i el c/Itàlia s'hi troba la Font de Can Parellada.


PARC DE VALLPARADÍS.

El Parc de Vallparadís ès el gran parc urbà de la ciutat de terrassa que aprofita els espais "verds" de les rieres centrals de la ciutat, el Torrent Monner i el Torrent de les Bruixes i la seva unió fins el barri de Can Jofresa. Es tracta d'un parc amable de passejar amb tota mena d'equipaments però que en altres èpoques no gaire llunyanes es tractava d'una gran zona repleta de petits hortets on la gent d ela ciutat aprofitava la terra no asfaltada de la ciutat per treure alguns tomaquets, mongetes i el que els venia de gust, la fórmula era cultivar en aquesta terra fèrtil de torrentera, aprofitar l'humitat pròpia de les rieres i de les nombroses surgències d'aigua que s'hi podien trobar.

Actualment la practica totalitat d'aquestes fonts ha desaparegut per l'urbanització de la riera, les que queden estan "actualitzades" i d'altres es troben amagades sota les estructures actuals del parc i no ès possible el seu accès.

Si entrem al parc per la part alta del torrent Monner la primera que ens trobarem ès la Font del Tintorer a mà esquerra i pocs metres avall la Font del Fossinyol (la més maca de totes).
A mà dreta is sota el complex d'esglèsies de la seu d'Egara es troba la Font de Santa María.

Arribats a la cruilla de torrenteres haurem de remontar uns metres  per trobar la Font del Torrent de les Bruixes.

Tornem a baixar i a l'alçada del gran edifici de la Mutua i gairebé a tocar del pont de l'Av.Jaquard podrem trobar la Font d eles Bassetes de la Mutua a mà dreta, en una carrilera superior al fons del torrent.

Seguim passejant Torrent de Vallparadís avall, tot passant una bassa, la piscina i tot creuan el tunel sota la carretera de Montcada i arribant al Parc dels Sentits, a l'alçada de la biblioteca del D3 podrem trobar a mà esquerra la Font de la Sarracanta, dins d'una espècie de búnker amb l'accès restringit però que és pot intuir el seu interior. La font està indicada.

Si voleu més info sobre les fonts antigues i actuals d'aquest parc podeu consultar aquest link:

http://joaquimverdaguer.blogspot.com.es/2014/08/parc-de-vallparadis-les-fonts6.html


1 comentari:

TRAPELLA 45 ha dit...

HOLA TENS COORDENADES DE LA FONT DE CAN BOADA DEL PI GRACIES JOAN 619545425