INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

dilluns, 4 d’abril del 2016

TORRENT DE LA FONT FREDALongitut: 7.5Km
Horari: 3h
Dificultat: Fàcil. L'itinerari trascorre per camins clars i marcats però l'espesa vegetació en molt punts ens pot desorientar al no poder tenir una visió ampla de la zona.
Observacions: L'itinerari transcorre per zones de vegetaciò espesa i exuberant, amb algunes atalaies on podrem gaudir puntualment de vistes amplies. Per mi ès un itinerari molt interesant.
Iniciem el nostre recorregut en el Coll d'Estenalles. Just en front de la caseta d'informació surt la pista que puja a la Mata i que haurem de seguir fins trobar una bassa a la dreta de la pista, desde aquí un camí segueix en direcció SO fins arribar al Coll de la garganta on trobarem a mà dreta un corriol que baixa en direcció N per arribar en pocs minuts a la Font Freda (41º39.895'N-1º58.981'E*****).

Continuarem baixan pel camí deixant en pocs minuts un corriol a la dreta que baixa per buscar el fons del Torrent de la Font freda. Nosaltres reseguirem la orogràfica del torrent però a una certa alçada i a tocar d'una paret rocallosa. En uns 20m trobarem a mà esquerra un cartellet que posa "Avenç", correspon a l'accès del Avenç dels Tortosins, posteriorment trobaremtambé a mà esquerra l'Avenç de la Brega practicament a tocar del camí i indicat amb un cartell metàl.lic.


Continuarem el camí uns 5-10m més i trobarem en un paratge on dominen els romanis i les estepes un corriol a mà esquerra indicat amb una fita que haurem de pendre. aquest puja uns metres i trobarem desseguida un cartellet indicatiu de la Font dels Confits en una bifurcació, el cartell està colocat de tal manera que sembli que haguem de tòrcer a l'esquerra però en realitat hem de seguir a la dreta un corriol a peu de roca on just després d'una primera petita baume vermella trobarem la Font dels Confits (41º40.517'N-1º58.821'E*****)dins una balma blanquinosa. Es tracta d'una font de degotall on s'han anat formant unes petites bassetes que recullen aigua.

Tornem al camí pricipal i continuem baixant fins al fons del Torrent del Roure Parrac que haurem de travessar per trobar una camí en la seva vessant dreta. Agafem aquest camí per la seva esquerra on en uns 5min, on aquest travessa una zoma més boscosa, trobarem a mà esquerra, e indicat per una fita en una doble alzina en forma de V, un corriolet que porta de forma abrupta al fons de la torrentera on pocs metres abans trobarem la Font de la Figuerota (41º40.851'E-1º58.88'E*****).

Tornem el cami i reculem ara en direcció E, passant just per sota del característic Pujol de la Mata, passarem pel costat del Roure Parrac. El camí comparteix ara traça amb la torrentera i abans de creuar-la trobarem un corriol a l'esquerra que puja a un collet a peu del Pujol de la Mata, una pujadeta ajudat amb uns ferros ens ajuden en l'escalada al seu cim on podrem gaudir d'una vista amplia de la vall de la Font Freda i de les valls que baixen cap al poble de Mura.


Continuem el camí en direcció E, en pocs minuts trobarem la Sesta Ferestega, es tracta un bosquet molt característic on fa un bon grapa d'anys era un nucli carboner dels antics boscaters, ara ès un lloc idoni per fer una paradeta i menjar-se l'entrapà. Arribats a aquest punt observarem un camiet que baixa per la esquerra. On el camí fa revolt pronunciat a l'esquerra en una torrentera i pocs metres abans d'un gran roure (crec) trobarem la Font de la Sesta Ferestega (41º40.930'N-1º59.506'E*****). podrem observar en el terra, si no hi ha aigua que ès el més normal, una superficie cimentada que serveix per retenir l'aigua que pugui brollar del terra.


Tornem a la Sesta Ferestega i continuarem el camí que pujava en direcció SE tot borejant el Turò de la Roureda fins arribar a la carretera, just en el revolt on hi ha el pàrking de la Falconera. Abans d'arribar a aquest punt veurem un camí que va primer en direcció S i després SO per girar abruptament de nou a S enfilant-se a la part alta de la carena. Aquí tindrem bones vistes del Montcau i la falconera. Arriba un moment que el camí va resseguint una línea electrica fins petar a la pista inicial de la Mata i arribar finalment al Coll d'Estenalles.