INDEX DE FONTS

Aquí podreu trobar alfabeticament les fonts suggerides, tant les trobades i descrites com les pendents de recerca.

dijous, 6 de novembre del 2008

Fonts de Mura


Recorregut: 6Km
Dificultad: Fàcil
Horari: 3h
Comentaris: Itinerari que combina la recerca de les nombroses fonts que podem trobar a les rodalies del bonic poble de Mura a més de visitar al meu gust la masía més emblemàtica de tot el Parc. Aquest recorregut no deixa de ser una combinació del descrits en els tríptics editats del parc Natural de Sant llorenç del Munt i l'Obac, en especial els titolats com a "Més de mil fonts" i "Balmes, masíes i molins" i que podrem trobar en qualsevol punt d'informació del Parc.
Aquest es el recorregut al meu gust més agraït de tots els descrits en aquest gloc.

El poble de Mura, a més de ser al més gust un dels més bonics de Catalunya pel que fa a ambient rústic, presenta un gran numero de surgencies en les seves rodalies que fan que podem compaginar una caminata matinal amb una bona passejada urbana pels racons de aquest poble durant la tarde, arrodonint així una jornada apte per tots els públics.


Iniciem l'itinerari en la Font de l'Era, que es troba en el mateix poble, just en front d'una zona d'esplai infantil i a l'altre banda de la riera. A pocs metres de la font surt una pista que puja fortament en direcció sud que després de unes poques llaçades trobarem un caminet a mà esquerra (marcat amb una fita metal.lica). De moment continuarem la pista en direcció O fins trobar rápidament un pronunciat revolt en una obaga, aquí podrem trobar a mà esquerra, uns metres per sobre la pista, la Font de l'Espinenca

Desfem el camí fins retornar a l'estaca metálica. El corriol puja en direcció sud guanyant la cresta de la carena. Als 30min aprox. trobarem uns graons i justament a dalt trobarem la Font del Cargol. Continuem el camí que una vegada arribi al coll trobarem una estaca metàl.lica a la dreta que ens indicarà un corriolet que va a buscar el Coll de Reixac en 5min. Deixem un corriol a la esquerra i comencem a baixar direcció a la Torrentera de Reixac on a pocs metres una altre estaca matàl.lica ens indica el camí a les Coves de Mura.

Continuem el corriol inicial fins trobar una pista als 10min que haurem de pendre cap a la esquerra. Trobarem més endevant les torres d'alta tensió i una altre pista que hem de deixar a mà esquerra. Podrem veure despres ja el nucli rural del Puig de la Balma i la Vila. Ara de baixada trobarem a mà esquerra la Font de la Baga de la Vila.

Seguim la pista i a pocs metres de creuar la riera trobarem un corriol marcat per estaca que puja, passant per uns camps de conreu i un pessebre, a la imprerssionant casa pairal del Puig de la Balma. Podrem com s'ha aprofitat la protecció natural d'una bauma per edificar aquesta impressionant masia que va ser edificada en el segle XIII com ho demostren els seus dos finestrals gòtics. En aquest nucli fan dinars i també tenenun petit museu amb objectes i maquinària de l'antic món rural.


Ens dirigirem posteriorment a la Vila on metres abans trobarem un corriol que baixa senyalat amb una estaca metàl.lica i que va vorejant aquesta masia. Seguirem aquest camí que baixa rapidament al fons de la riera on trobarem un antic molí i la carretera que va a Rocafort. Just abas de agafar la carretera hem de agafar un corriol que surt a mà dreta i que va paral.lel a una sèquia fins creuar la riera.

Continuem per aquest corriol que transcorre paral.lel a la carretera i a la Riera de les Nespres fins trobar trobar a mà dreta la Font de la Mascarosa a pocs metres. continuem el camí fins trobar la Font de la Noguera al costat de les restes del Molí d'en Faura. Continuem paral.lels a la riera passant pel costat del Centre d'Interpretació del Parc Natural ja a l'entrada del nucli urbà fins trobar el corral municipal ple de gallines, galls d'indi, conills i ànecs. Val la pena estar uns minuts observant com interaccionen les diferents espècies. Indispensable visitar-lo si es va en companyia de nens.

Al costat del corrol apareix un caminet que haurem de pendre, ara ja està tot el camí identificat amb estaques. A pocs metres trobarem la Font de la Coma. Tornem a l'itinerari marcat que transcorre ara rodejant a certa alçada el poble de Mura. Deixem un camí a mà dreta que puja i després un altre a mà esquerra que baixa. Continuem i passarem per la blanquera on en temporades d'abundància d'aigua ens podrem trobar un salt d'aigua.


Continuem per unes antigues feixes de conreu fins trobar ja de baixada la senyalització de la Font del Foradot. Es un dels racons més espectaculars de tot el Parc Natural i es tracta d'uns salt d'agua que anat construint durant els anys una gruta amb la tosca, heures i molses i on podrem trobar a més una petita font camuflada entre les molses i una bassa natural de certa profunditat i aigua extremadament transparent. Es tracta d'un lloc màgic.


Continuem baixant on a pocs metres trobarem sota un gran plataner la Font del Formatget i de aquí, passant per camps d'horta la Font del Carner, arribarem ja al nucli urbà directament a la plaça de la esglèsia ( que també s'ha de visitar si es pot l'interior romànic).